Kolm pead on ikka kolm pead

 

8-9. oktoobril toimus Võru Kubija hotell- loodusspas Tartumaa, Põlvamaa ja Valgamaa erineavate omavalitsuste tervisekomisjonide koolitus. Põlvamaad esindasid Ahja, Räpina, Mikitamäe ja Kõlleste tervisenõukogud.

Päeva alustas Tervise Arengu Instituudi tervisedenduse osakonna juhataja Tiia Pertel, kes tutvustas uuendatud rahvatervise arengukavasse planeeritavaid muudatusi ja omavalitsute rolli olulisusest elanikkonna haiguste ennetamisele ja tervise edendamisele suunatud tegevuste koraldamisel.

Vanemspetsialist Triinu Toobal andis ülevaate võimalustest, mida kohalikul tasandil on võimalik teha alkoholipoliitika arendamiseks. Toobal tutvustas ka juhendmaterjali „Kuidas edendada elanike tervist ja edendada haigusi. 65 ideed kohaliku tasandi organisatsioonidele.“ Iga meeskond sai koolituse raames oma juhendmaterjali juba ka kätte.

Päeva teises pooles oli meeskondadel võimalus kogeda improteatri avatust, loovust ja elujaatavust. Tähelepanu pöörati üksteise hoolikale kuulamisele ja aktsepteerimisele, teistega sobimatutest ideedest lahti laskmisele, grupitunnetusele, loovuse vabastamisele jpm.

Päeva viimase osana tutvustas Tartu maavalitsuse tervisedendaja Lea Saul vigastuste ennetamise rakkerühma tööd.

Teisel päeval jätkas superviisor ja pereterapeut Siivi Hansen. Praktilise ülesandena viisid tervisekomisjonide liikmed läbi meskonna sisehindamise. Viimase osana tunnustas iga vald kahte loosiga sattunud valda koostöö, rohelise keskkonna arendamise, sõbralikkuse ja muude toredate väärtuste eest.

Tagasiside lehtedele oli kirjutatud järgmisi mõtteid: (järgmiste seminaride teemadeks sooviks rohkem kogemuste vahetamist. Tulles oli eelarvamus, et tuleb 2 päeva istumist, kuid kõik oli super. Palju elulisi näiteid).

Korraldajate poolt meeskondadele palju tänu osalemise eest, sest ükski koolitus ei saa toimuda ilma osalejateta.

Jõudu ja jaksu edaspidiseks.

Irena Viitamees

Tasub lugeda ka...